БИОГРАФИЈА

Дарко Дозет рођен је у Новом Саду. Дипломирао је на Факултету за менаџмент са темом „Значај кризних односа с јавношћу за изградњу имиџа организације“, а затим на истом факултету завршио и мастер студије пословне економије одбраном рада „Значај интегрисаних маркетиншких комуникација за унапређење пословања“.
Радни ангажман започиње 1996. године у новосадском дневном листу Дневник. Од 1998. до 2007. године фоторепортер је Новинске агенције Танјуг, а од 2007. до 2019. године је у Компаније Новости.

Сарађивао је са најугледнијим светским новинским агенцијама: Ројтерс, Европска прес фото агенција и Асошијетед прес, а фотографије су му објављивали многобројни светски листови и магазини.

Његове фотографије илустровале су  више од 1.000 насловних страна најзначајнијих медија, првенствено Вечерњих новости.

У досадашњем раду окушао се у свим гранама новинске фотографије.

Од 1998. године члан је Удружења новинара Србије, а од 2017. до 2021. године члан је и Управе ове струковне асоцијације. 

Самосталне изложбе  имао је у више од 50 градова у Србији и иностранству.

Аутор је пројекта „Корени душе“, посвећеног Косову и Метохији, те коаутор пројекта „Сведоци трајања“, који приказује  српску културну баштину у Републици Румунији.

Аутор је фото монографије “Чувари успомена и сведоци историје”, посвећене  фоторепортерима од Другог светског рата до данас, као и фотомонографије „20 година у једној секунди“, посвећене своме професионалном раду.

Предавања о новинској фотографији по позиву, у више наврата, држао је у Руском музеју фотографије, Музеју Војводине и на Универзитету у Новом Саду.

Десет године за редом успешно организује колективну изложбу фоторепортера и фотографа Новог Сада и Војводине „Објективно“. Покретач је и организатор манифестације духовног песништва „Бешеновска приношења“, која се на Фрушкој гори организује од 2013. године.

Добитник је низа признања за рад и стваралаштво. Неке од најзначајнијих су: прва награда на Међународном фестивалу репортаже “Интерфер” (2015) и проглашен је за најбољег фоторепортера “Вечерњих новости” (2015), награда „Лаза Костић“ (2016), коју за фотографију додељује Удружење новинара Србије и Сребрни знак Црвеног крста Србије (2020).

Има звање стручњака у спорту са завршеним обукама и лиценцама за спортског и планинског водича, и за оперативног тренера планинарства. Такође поседује и летње и зимске обуке из алпинизма и напредну обуку прве помоћи Црвеног крста Србије.