БИОГРАФИЈА

Биографија Дарка Дозета

Дарко Дозет је рођен 7.12.1976. у Новом Саду где је завршио Средњу графичку школу, смер фотографија, после које се 1996. године запослио у новосадском дневном листу “Дневник”. Од 1998 – 2007. године фоторепортер је Новинске агенције Танјуг, а од 2007. године фоторепортер је  Компаније Новости.

Сарађивао је са најугледнијим светским новинским агенцијама, Ројтерс, Европска прес фото агенција, Асошијетед пресом, а фотографије су му објављивали готово сви светски листови и магазини.

Његове фотографије илустровале су  више од 1.000 насловних страна најзначајнијих медија, првенствено Вечерњих Новости.

У досадашњем раду окушао се у свим гранама новинске фотографије.

Од 1998. године члан је Удружења новинара Србије, а од 2017. године члан је и његове Управе. Оснивач је и председник Фото асоцијације Војводине.

Самосталне изложбе  имао је у више од педест градова Србије и иностранства.

Аутор је пројекта „Корени душе“ посвећеног Косову и Метохији те коаутор пројекта „Сведоци трајања“ који приказује  српску културну баштину у Републици Румунији.

Аутор је фото монографије “Чувари успомена и сведоци историје” посвећене колегама фоторепортерима од Другог светског рата до данас.

Предавања о новинској фотографији по позиву, у више наврата, држао је у Руском музеју фотографије, Новосадском универзитету, Музеју Војводине…


Један је од оснивача Удружења фоторепортера Србије, првог у Србији који окупља фотографе запослене у медијима.

Седам године за редом успешно организује колективну изложбу фоторепортера Новог Сада и Војводине.

Добитник је низа признања за рад и стваралаштво на пољу фотографије. Неке од најзначајнијих су: 2015. године освојио је прву награду на Међународном фестивалу репортаже “Интерфер” и проглашен је за најбољег фоторепортера “Вечерњих Новости” . 2016. године добио је награду „Лаза Костић“ коју за фотографију додељује Удружење новинара.Србије.Сребрни знак Црвеног крста Србије добио је 2020. године.