BIOGRAFIJA

Darko Dozet rođen je u Novom Sadu. Diplomirao je na Fakultetu za menadžment sa temom „Značaj kriznih odnosa s javnošću za izgradnju imidža organizacije“, a zatim na istom fakultetu završio i master studije poslovne ekonomije odbranom rada „Značaj integrisanih marketinških komunikacija za unapređenje poslovanja“.
Radni angažman započinje 1996. godine u novosadskom dnevnom listu Dnevnik. Od 1998. do 2007. godine fotoreporter je Novinske agencije Tanjug, a od 2007. do 2019. godine je u Kompanije Novosti.

Sarađivao je sa najuglednijim svetskim novinskim agencijama: Rojters, Evropska pres foto agencija i Asošijeted pres, a fotografije su mu objavljivali mnogobrojni svetski listovi i magazini.

Njegove fotografije ilustrovale su  više od 1.000 naslovnih strana najznačajnijih medija, prvenstveno Večernjih novosti.

U dosadašnjem radu okušao se u svim granama novinske fotografije.

Od 1998. godine član je Udruženja novinara Srbije, a od 2017. do 2021. godine član je i Uprave ove strukovne asocijacije. Osnivač je i predsednik Foto asocijacije Vojvodine.

Samostalne izložbe  imao je u više od 50 gradova u Srbiji i inostranstvu.

Autor je projekta „Koreni duše“, posvećenog Kosovu i Metohiji, te koautor projekta „Svedoci trajanja“, koji prikazuje  srpsku kulturnu baštinu u Republici Rumuniji.

Autor je foto monografije “Čuvari uspomena i svedoci istorije”, posvećene  fotoreporterima od Drugog svetskog rata do danas, kao i fotomonografije „20 godina u jednoj sekundi“, posvećene svome profesionalnom radu.

Predavanja o novinskoj fotografiji po pozivu, u više navrata, držao je u Ruskom muzeju fotografije, Muzeju Vojvodine i na Univerzitetu u Novom Sadu.

Deset godine za redom uspešno organizuje kolektivnu izložbu fotoreportera i fotografa Novog Sada i Vojvodine „Objektivno“. Pokretač je i organizator manifestacije duhovnog pesništva „Bešenovska prinošenja“, koja se na Fruškoj gori organizuje od 2013. godine.

Dobitnik je niza priznanja za rad i stvaralaštvo. Neke od najznačajnijih su: prva nagrada na Međunarodnom festivalu reportaže “Interfer” (2015) i proglašen je za najboljeg fotoreportera “Večernjih novosti” (2015), nagrada „Laza Kostić“ (2016), koju za fotografiju dodeljuje Udruženje novinara Srbije i Srebrni znak Crvenog krsta Srbije (2020).

Predsednik je Komisije za informisanje Planinarskog saveza Srbije i ima zvanje stručnjaka u sportu sa završenim obukama i licencama za planinskog vodiča i za operativnog trenera planinarstva. Takođe poseduje i letnje i zimske obuke iz alpinizma i naprednu obuku prve pomoći Crvenog krsta Srbije. Član je Sportsko planinarskog udruženja „Srbija u pedalj“.