BIOGRAFIJA

Biografija Darka Dozeta

Darko Dozet je rođen 7.12.1976. u Novom Sadu gde je završio Srednju grafičku školu, smer fotografija, posle koje se 1996. godine zaposlio u novosadskom dnevnom listu “Dnevnik”. Od 1998 – 2007. godine fotoreporter je Novinske agencije Tanjug, a od 2007. godine fotoreporter je  Kompanije Novosti.

Sarađivao je sa najuglednijim svetskim novinskim agencijama, Rojters, Evropska pres foto agencija, Asošijeted presom, a fotografije su mu objavljivali gotovo svi svetski listovi i magazini.

Njegove fotografije ilustrovale su  više od 1.000 naslovnih strana najznačajnijih medija, prvenstveno Večernjih Novosti.

U dosadašnjem radu okušao se u svim granama novinske fotografije.

Od 1998. godine član je Udruženja novinara Srbije, a od 2017. godine član je i njegove Uprave. Osnivač je i predsednik Foto asocijacije Vojvodine.

Samostalne izložbe  imao je u više od pedest gradova Srbije i inostranstva.

Autor je projekta „Koreni duše“ posvećenog Kosovu i Metohiji te koautor projekta „Svedoci trajanja“ koji prikazuje  srpsku kulturnu baštinu u Republici Rumuniji.

Autor je foto monografije “Čuvari uspomena i svedoci istorije” posvećene kolegama fotoreporterima od Drugog svetskog rata do danas.

Predavanja o novinskoj fotografiji po pozivu, u više navrata, držao je u Ruskom muzeju fotografije, Novosadskom univerzitetu, Muzeju Vojvodine…


Jedan je od osnivača Udruženja fotoreportera Srbije, prvog u Srbiji koji okuplja fotografe zaposlene u medijima.

Sedam godine za redom uspešno organizuje kolektivnu izložbu fotoreportera Novog Sada i Vojvodine.

Dobitnik je niza priznanja za rad i stvaralaštvo na polju fotografije. Neke od najznačajnijih su: 2015. godine osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom festivalu reportaže “Interfer” i proglašen je za najboljeg fotoreportera “Večernjih Novosti” . 2016. godine dobio je nagradu „Laza Kostić“ koju za fotografiju dodeljuje Udruženje novinara.Srbije.Srebrni znak Crvenog krsta Srbije dobio je 2020. godine.