Čarolija u jednoj sekundi

 Darko Dozet, fotoreporter «Novosti» obeležio vredan jubilej. Jublej obeležio izložbom 72 rada i fotomonografijom sa 250 najboljih radova iz svih sfera života.
U 25 godina karijere «sahranio» je sedam vrhunskih fotoaparata, a ni jedan nije imao manje od 600.000 snimljenih fotografija. U objektiv je «smestio» svetinje i tugu okupiranih Kosova i Metohije, tajge i «prospekte» Rusije, vrhunske umetnike, sportiste i političare, ali i najmanje salašare sa severa Bačke…

Darko Dozet, fotoreporter «Večernjih novosti» obleležio je prestavljanjem fotomonografije «20 godina u jednoj sekundi» i otvaranjem izložbe u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, četvrt veka fotografskog i dve decenije profesionalnog fotoreporterskog rada.

Sam Dozet je, prilikom otvaranja izložbe rekao kako se ideja o tome da dve decenije profesionalnog fotoreporterskog rada prikaže u knjizi, rodila se pre nekoliko godina.
– Takav sam, ili ne radim ništa, ili radim tako da se daleko čuje – rekao je Dozet. – Volim život, svakodnevicu, a sada, posle svih stresova, sve više se okrećem i fotografiji prirode, religiji i svetinjama koje umire svaki nemir.

– Dozet svojim objektivom hvata trenutke svima dostupne, ali, uvek drugačije – rekao je Mirović. – Novi Sad je iznedrio mnogo majstora fotografije, a Dozet je, sigurno, jedan od njih. Čast da otvori izložbu pripala je Manojlu Manji Vukotiću, dugogodišnjem Dozetovom glavnom uredniku, doajenu srskog novinarstva. – Kada sam ga dovodio u «Novosti», video sam moć, talenat i kreativnost – bio je jasan Vukotić. – Događalo se da u jednom mesecu ima i po 15 naslovnih strana «Novosti», a to nije uspevalo ni celom timu «sa Terazija».

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, rekao je kako je na izložbi u dve uloge, kao prijatelj i kao gradonačelnik Dozetovog grada. – Dozet jeste postao profesionalno punoletan, ali, pred njim je bar još 20 godina u kojima treba da pokazuje raskoš svog talenta – istakao je Vučević.

Kada govori o svom radu, Dozet voli da kaže, kako je «fotografija čarolija, usppomena i dokument, a da se iza fotoparata može sakriti ili ga potrgnuti kao moćno oružje». Dozet je, inače, rođen 7. decembra 1976. godine u Novom Sadu. U svom gradu, koji mu je večna inspiracija, završio je Srednju grafičku školu, smer fotografija, i tako je stekao formalno fotografsko obrazovanje. Na prvom radnom mestu u novosadskom dnevnom listu „Dnevnik” zaposlio se 1996. godine, a od1998. do 2007. godine, bio je fotoreporter Novinske agencije Tanjug. U kompaniji “Novosti” radi i stvara od 2007. godine.

Izvor: Večernje Novosti
Autor: Nemanja Subotić