Изложба фотографија „Бeшеновска приношења“

Фото Јарослав Пап

У Културном центру Новог Сада (КЦНС) данас је отворена изложба фотографија Дарка Дозета „Бешеновска приношења“, посвећена обнови фрушкогорског манастира Бешеново који је, с краја 13. века, засновао српски краљ Драгутин Немањић.

На изложби су представљене 43 црно-беле фотографије на платну које више речито говоре о поновном издизању ове светиње, једине на Фрушкој гори која је, током Другог светског рата и непосредно после њега, срушена до темеља. Обнова је почела 2012. године, а Дозет је, од самог почетка, био њен не само предани хроничар већи и активан учесник.

„Од тада до данас урађен је део конака, подигнут пирг и сазидан  храм посвећен светим архангелима Михаилу и Гаврилу, који, међутим, још није и завршен. Зато је циљ ове изложбе да мотивише људе и институције да помогну да се до десетогодишњице од почетка обнове и осамадесетогодишњице од немачког бомбардовања у Другом светском рату, храм ослика и обложи племенитим каменом и да се онда заврше и конак и цео манастирски комплекс“, рекао је  на отварању изложбе њен аутор.

Новинар Ђорђе Вукмировић, заједно са Дозетом такође хроничар поновног усправљања Бешенова је обнову тог манастира означио као „одуживање тек малог дела дуга који сви ми имамо према својим коренима“.

„У низу деценија за нама дозволили смо да нам се ти корени готово запарложе, па је подршка обнови наших светиња заправо прилика да окајемо тај велики грех“, додао је Вукмировић.

Изложба чије одржавање су подржали  Управа за културу Града Новог Сада и КЦНС, биће отворена до 17. децембра, а посетиоци ће, због епидемије вируса Ковид – 19,  моћи да је виде  у мањим групама и уз обавезно ношење заштитних маски и поштовање прописаних мера. После тога, обићи ће више градова у Срему и, најзад, бити поклоњена манастиру Бешеново.

Обнову манастира Бешеново можете да подржите на динарски жиро рачун: 340-11007646-60 и рчун за девизне дознаке из иностранства: IBAN:Rs35340000001101007936 SWIFT CODE: GIBARS22.

Погледајте ауторско вођење кроз поставку изложбе и прилог из Дневника Радио телевизије Војводине.


ПРЕУЗМИТЕ КАТАЛОГ ИЗЛОЖБЕ У ПДФ ФОРМАТУ