Чаролија у једној секунди

 Дарко Дозет, фоторепортер «Новости» обележио вредан јубилеј. Јублеј обележио изложбом 72 рада и фотомонографијом са 250 најбољих радова из свих сфера живота.
У 25 година каријере «сахранио» је седам врхунских фотоапарата, а ни један није имао мање од 600.000 снимљених фотографија. У објектив је «сместио» светиње и тугу окупираних Косова и Метохије, тајге и «проспекте» Русије, врхунске уметнике, спортисте и политичаре, али и најмање салашаре са севера Бачке…

Дарко Дозет, фоторепортер «Вечерњих новости» облележио је престављањем фотомонографије «20 година у једној секунди» и отварањем изложбе у Музеју Војводине у Новом Саду, четврт века фотографског и две деценије професионалног фоторепортерског рада.

Сам Дозет је, приликом отварања изложбе рекао како се идеја о томе да две деценије професионалног фоторепортерског рада прикаже у књизи, родила се пре неколико година.
– Такав сам, или не радим ништа, или радим тако да се далеко чује – рекао је Дозет. – Волим живот, свакодневицу, а сада, после свих стресова, све више се окрећем и фотографији природе, религији и светињама које умире сваки немир.

– Дозет својим објективом хвата тренутке свима доступне, али, увек другачије – рекао је Мировић. – Нови Сад је изнедрио много мајстора фотографије, а Дозет је, сигурно, један од њих. Част да отвори изложбу припала је Манојлу Мањи Вукотићу, дугогодишњем Дозетовом главном уреднику, доајену срског новинарства. – Када сам га доводио у «Новости», видео сам моћ, таленат и креативност – био је јасан Вукотић. – Догађало се да у једном месецу има и по 15 насловних страна «Новости», а то није успевало ни целом тиму «са Теразија».

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, рекао је како је на изложби у две улоге, као пријатељ и као градоначелник Дозетовог града. – Дозет јесте постао професионално пунолетан, али, пред њим је бар још 20 година у којима треба да показује раскош свог талента – истакао је Вучевић.

Када говори о свом раду, Дозет воли да каже, како је «фотографија чаролија, усппомена и документ, а да се иза фотопарата може сакрити или га потргнути као моћно оружје». Дозет је, иначе, рођен 7. децембра 1976. године у Новом Саду. У свом граду, који му је вечна инспирација, завршио је Средњу графичку школу, смер фотографија, и тако је стекао формално фотографско образовање. На првом радном месту у новосадском дневном листу „Дневник” запослио се 1996. године, а од1998. до 2007. године, био је фоторепортер Новинске агенције Танјуг. У компанији “Новости” ради и ствара од 2007. године.

Извор: Вечерње Новости
Аутор: Немања Суботић