Izložba fotografija „Bešenovska prinošenja“

Foto Jaroslav Pap

U Kulturnom centru Novog Sada (KCNS) danas je otvorena izložba fotografija Darka Dozeta „Bešenovska prinošenja“, posvećena obnovi fruškogorskog manastira Bešenovo koji je, s kraja 13. veka, zasnovao srpski kralj Dragutin Nemanjić.

Na izložbi su predstavljene 43 crno-bele fotografije na platnu koje više rečito govore o ponovnom izdizanju ove svetinje, jedine na Fruškoj gori koja je, tokom Drugog svetskog rata i neposredno posle njega, srušena do temelja. Obnova je počela 2012. godine, a Dozet je, od samog početka, bio njen ne samo predani hroničar veći i aktivan učesnik.

„Od tada do danas urađen je deo konaka, podignut pirg i sazidan  hram posvećen svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, koji, međutim, još nije i završen. Zato je cilj ove izložbe da motiviše ljude i institucije da pomognu da se do desetogodišnjice od početka obnove i osamadesetogodišnjice od nemačkog bombardovanja u Drugom svetskom ratu, hram oslika i obloži plemenitim kamenom i da se onda završe i konak i ceo manastirski kompleks“, rekao je  na otvaranju izložbe njen autor.

Novinar Đorđe Vukmirović, zajedno sa Dozetom takođe hroničar ponovnog uspravljanja Bešenova je obnovu tog manastira označio kao „oduživanje tek malog dela duga koji svi mi imamo prema svojim korenima“.

„U nizu decenija za nama dozvolili smo da nam se ti koreni gotovo zaparlože, pa je podrška obnovi naših svetinja zapravo prilika da okajemo taj veliki greh“, dodao je Vukmirović.

Izložba čije održavanje su podržali  Uprava za kulturu Grada Novog Sada i KCNS, biće otvorena do 17. decembra, a posetioci će, zbog epidemije virusa Kovid – 19,  moći da je vide  u manjim grupama i uz obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanih mera. Posle toga, obići će više gradova u Sremu i, najzad, biti poklonjena manastiru Bešenovo.

Obnovu manastira Bešenovo možete da podržite na dinarski žiro račun: 340-11007646-60 i rčun za devizne doznake iz inostranstva: IBAN:Rs35340000001101007936 SWIFT CODE: GIBARS22.

Pogledajte autorsko vođenje kroz postavku izložbe i prilog iz Dnevnika Radio televizije Vojvodine.


PREUZMITE KATALOG IZLOŽBE U PDF FORMATU