Фотографија настаје у оку, уму и срцу аутора

„Седам векова манастира Крупа“ назив је изложбе фотографија нашег познатог фотографа и фоторепортера Дарка Дозета, која је синоћ отворена у галерији Акваријус, у Косовској Митровици.

Манастир Крупа се налази у подножју планине Велебит, у далекој Далмацији и то пространство је једино што га дели од Косова и Метохије. Све што би се даље рекло, подсећа на причу о било ком манастиру на овом поднебљу. Ктитор седмовековне светиње је краљ Милутин, највећи задужбинар светородне лозе Немањића. Судбина манастира прати усуд српског народа који од памтивека настањује Далмацију, а који подразумева бројна страдања, пљачкања и разарања.

Овај дивни храм посвећен Успењу Пресвете Богородице, природне лепоте тог краја и преостали верни српски народ, који броји око хиљаду душа, објективом је овековечио наш познати фотограф Дарко Дозет.

Део изложбе „Седам векова манастира Крупа“ постављен је синоћ у галерији Акваријус и биће доступан грађанима још неколико дана.

Изложбу је отворио отац Фотије, игуман манастира Девине Воде, код Звечана.

„Управо на овом манастиру који датира из XИВ века, можемо да видимо сву посвећеност краља Милутина као великог уметника. Као што овај уметник кроз фотографију изражава инспирацију, тако је и Милутин изражавао у своје време инспирацију дату му од самог Господа Бога. Зато је он остављао велика дела, не само овде, већ на целом Балкану па све до Јерусалима“, рекао је Фотије и додао да је потреба да будемо креативни и да стварамо дар и благослов који долази од Свете Тројице.

О раду Дарка Дозета, говорили су његове колеге фотографи Иван Радуловић и Бојан Славковић.

„Сви који су се икад бавили фотографијом, знају ко је Дозет. Кроз његов објектив испуцано је стотине хиљада кадрова али оно што радује је да је управо он овековечио страдање српског народа на Косову и Метохији“, рекао је Радуловић.

Он каже да је Дозет већ првих дана рата, напустио Нови Сад и дошао овде као млад човек без подршке редакције у којој је радио.

„Дошао је са најмо’нијим оружјем којим је располагао – фото-апаратом. Овековечио је страдање Срба али оно што га посебно краси и истиче, је то што он на фотографији, истивремено пружа информацију и документ али и емоцију, он фотографијом даје одговор или поставља питање“, каже Радуловић.

Фотограф Бојан Славковић говорећи о раду колеге, подсећа на прву лекцију фотографског изражавања: Фотографија не настаје у камери, већ у оку, уму и у срцу аутора.

„Дарко је овом темом повезао неколико целина које су у његовом срцу. То су православна вера, његова дедовина Далмација и љубав према фотографији“, каже Славковић.

Изложбу фотографија „Седам векова манастира Крупа“ галерија Акваријус организује у сарадњи са Домом културе Грачаница.

Дарко Дозет (Нови Сад, 1976) један је од наших најзначајнијих савремених фоторепортера. Радио је за новосадски „Дневник“, београдске „Вечерње новости“ и агенцију Тањуг, а објављивао у готово свим водећим светским листовима и магазинима. Посебно се истакао у спортској фотографији, али је једнако успешно фотографисао и позоришне представе. Његове фотографије илустровале су бројне књиге, каталоге и монографије. Имао је самосталне изложбе у више од педесет градова широм света. Добитник је бројних признања за рад и стваралаштво у области фотографије.

Радио Митровица север