Од Крупе до Грачанице

У Дому културе у Грачаници отворена је изложба фотографија Дарка Дозета „Седам векова манастира Крупе“. „Дозет је Николетина Бурсаћ нашег времена“, казао је директор Дома културе Живојин Ракочевић.

– Све изложбе аутора Дозета треба посматрати у контексту звона на звонику неког храма која звоне на узбуну, која покушавају да дозову све нас да погледамо шта се дешавало, шта се дешава и шта ће се дешавати у наредном периоду. Историја јесте највећа учителјица живота, а Дарко Дозет нам кроз његова дела помаже да нашу прошлост посматрамо у ширем историјском контексту. Он нас на тај начин суптилно упозорава да је све пролазно, да не треба да се залећемо да смо много битни и велики већ да сагледамо живот као део процеса који траје годинама, вековима, а ми смо овде само у једном тренутку. Хвала му на прелепим фотографијама и на свему што ради бележећи тренутке вечности – рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић  отварајући изложбу.

Дарко Дозет је похвалио сарадњу Града Новог Сада и Грачанице која представлја сјајан пример како треба да функционише повезаност две општине, и то не на папиру – већ у пракси. Манастир Крупа се налази у Далмацији. Припада епархији Далматинској Српске православне цркве. Подигнут је 1317. године. Први ктитор био је краљ Милутин, а манастир су помагали српски владари Стефан Дечански и цар Душан.

Дарко Дозет је кроз изложбу „Седам векова манастира Крупе“ покушао да на, како каже, „фотографски начин“ обележи седамсто година његовог постојања.

Фотографије манастира урађене су за десет дана, али је идеја тињала две године, рекао је Дозет након отварања изложбе у Грачаници.

„Да би изложба настала, морало је пуно ствари да се сложи. Да се добију благослови наше цркве, две епархије, двојице владика, игуман да се сагласи, да стекне поверење, да види да сам ја неко ко је добронамеран, да нећу нешто да злоупотребим или, не дај Боже, украдем. Највише времена изгубио сам како би стекао поверење, после је све то ишло лакше. Имао сам сјајну сарадњу са нашим архијерејима који су све подржали“, казао је Дозет.

Дарко Дозет је чест гост на Косову и Метохији од 1998. године. Аутор је пројекта „Корени душе“ који је посвећен Косову и Метохији. Каже да се овде осећа као код куће.

„Када су питали где се сели ова изложба након Новог Сада, најважније ми је било да дође у Грачаницу. Имао сам позиве из многих градова Републике Српске, Црне Горе. Рекао сам не, када направимо изложбу у Грачаници, онда можемо да размишљамо о неким следећим градовима“.

„Дарко Дозет је Николетина Бурсаћ нашег доба који уместо митраљеза носи фото апарат“, казао је директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић. Истиче да се на Косову и Метохији увек појављивао ниоткуда и неочекивано.

„Остало је забележено да су његове фотографије још од 1998. године често биле једине информације, основни извор, професионални ослонац и глас света у нестајању. Међутим, изнад свега тога јавља се уметничка природа која деценијама проналази дистанцу између себе и зла регистрованог духом, оком и фото апаратом. Прогутала би нас празнина раскопаног гроба у Ђаковици и ветар би однео наше речи, јецаје и бол сродника да није било Дарка Дозета, што дубински тачним инстинктом бележи, замрзава трагедију и време у уметност фотографије“, казао је Ракочевић.

Радио КИМ Грачаница