Od Krupe do Gračanice

U Domu kulture u Gračanici otvorena je izložba fotografija Darka Dozeta „Sedam vekova manastira Krupe“. „Dozet je Nikoletina Bursać našeg vremena“, kazao je direktor Doma kulture Živojin Rakočević.

– Sve izložbe autora Dozeta treba posmatrati u kontekstu zvona na zvoniku nekog hrama koja zvone na uzbunu, koja pokušavaju da dozovu sve nas da pogledamo šta se dešavalo, šta se dešava i šta će se dešavati u narednom periodu. Istorija jeste najveća učiteljica života, a Darko Dozet nam kroz njegova dela pomaže da našu prošlost posmatramo u širem istorijskom kontekstu. On nas na taj način suptilno upozorava da je sve prolazno, da ne treba da se zalećemo da smo mnogo bitni i veliki već da sagledamo život kao deo procesa koji traje godinama, vekovima, a mi smo ovde samo u jednom trenutku. Hvala mu na prelepim fotografijama i na svemu što radi beležeći trenutke večnosti – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević  otvarajući izložbu.

Darko Dozet je pohvalio saradnju Grada Novog Sada i Gračanice koja predstavlja sjajan primer kako treba da funkcioniše povezanost dve opštine, i to ne na papiru – već u praksi. Manastir Krupa se nalazi u Dalmaciji. Pripada eparhiji Dalmatinskoj Srpske pravoslavne crkve. Podignut je 1317. godine. Prvi ktitor bio je kralj Milutin, a manastir su pomagali srpski vladari Stefan Dečanski i car Dušan.

Darko Dozet je kroz izložbu „Sedam vekova manastira Krupe“ pokušao da na, kako kaže, „fotografski način“ obeleži sedamsto godina njegovog postojanja.

Fotografije manastira urađene su za deset dana, ali je ideja tinjala dve godine, rekao je Dozet nakon otvaranja izložbe u Gračanici.

„Da bi izložba nastala, moralo je puno stvari da se složi. Da se dobiju blagoslovi naše crkve, dve eparhije, dvojice vladika, iguman da se saglasi, da stekne poverenje, da vidi da sam ja neko ko je dobronameran, da neću nešto da zloupotrebim ili, ne daj Bože, ukradem. Najviše vremena izgubio sam kako bi stekao poverenje, posle je sve to išlo lakše. Imao sam sjajnu saradnju sa našim arhijerejima koji su sve podržali“, kazao je Dozet.

Darko Dozet je čest gost na Kosovu i Metohiji od 1998. godine. Autor je projekta „Koreni duše“ koji je posvećen Kosovu i Metohiji. Kaže da se ovde oseća kao kod kuće.

„Kada su pitali gde se seli ova izložba nakon Novog Sada, najvažnije mi je bilo da dođe u Gračanicu. Imao sam pozive iz mnogih gradova Republike Srpske, Crne Gore. Rekao sam ne, kada napravimo izložbu u Gračanici, onda možemo da razmišljamo o nekim sledećim gradovima“.

„Darko Dozet je Nikoletina Bursać našeg doba koji umesto mitraljeza nosi foto aparat“, kazao je direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević. Ističe da se na Kosovu i Metohiji uvek pojavljivao niotkuda i neočekivano.

„Ostalo je zabeleženo da su njegove fotografije još od 1998. godine često bile jedine informacije, osnovni izvor, profesionalni oslonac i glas sveta u nestajanju. Međutim, iznad svega toga javlja se umetnička priroda koja decenijama pronalazi distancu između sebe i zla registrovanog duhom, okom i foto aparatom. Progutala bi nas praznina raskopanog groba u Đakovici i vetar bi odneo naše reči, jecaje i bol srodnika da nije bilo Darka Dozeta, što dubinski tačnim instinktom beleži, zamrzava tragediju i vreme u umetnost fotografije“, kazao je Rakočević.

Radio KIM Gračanica